Ramanem decuplati in 2010 ?

Poza de ansamblu arata in rezumat cam asa: un 2009 crizat, companii crizate, patroni / manageri crizati, angajati blazati si consum la genunchiul broastei.

Vreau sa ma refer la o resursa speciala a oricarui business, resursa umana. Orice afacere, indiferent cat de mareata si perfecta pare nu se poate derula decat cu oameni. Oameni de la care compania cere implicare, profesionalism, loialitate, entuziasm, competenta, intelegere, flexibilitate, dorinta de a evolua, performanta, fair-play, incredere … lista e tare lunga. Se spune ca nimeni nu este de neanlocuit. Adevarat, dar se omite faptul ca oricine este inlocuit cu anumite costuri (si se poate intampla ca aceste costuri sa fie in tavan). As putea crede ca orice companie face tot ce poate ca sa aiba o echipa minunata si ca pretuieste cu adevarat aceasta resursa.

Dar, ce s-a intamplat ? Companiile au redus costurile cu personalul drastic. Fiecare face treaba pe care inainte o faceau 3 sau 4. Companiile au taiat beneficiile angajatilor, desi ponderea lor in bugetul de cheltuieli nu inseamna mare lucru. Companiile au redus salariile. Bleah ! Urat gest ! Companiile nu mai comunica cu angajatii, pastrand vestile proaste pentru top management. Parca „cei care fac treaba sa mearga” nu ar intelege. Companiile nu mai implica angajatii, parca poti lua decizii doar asa de capul tau rasfoind rapoarte. Companiile sunt impietrite, parca nu ar auzii strigatul bunului-simt care zice sa te schimbi daca se schimba toate in jurul tau. Companiile se scuza pentru toate relele si pentru toate cerintele cretine spunand ca e criza.

Companiile au exagerat ?

Angajatii, adica acea resursa speciala a companiei, aia „care fac treaba sa mearga”, s-au decuplat ! De ce ? Nu mai au incredere, entuziasm, motivare, obiective rezonabile, nu li se mai recunoaste valoarea, parerea lor nu conteaza … si aici e o lista lunga.

E adevarat ca nu mai e mult pana in 2012, cand maiasii ziceau ca e gata povestea 🙂

In 2010 ce facem? Ca din situatia asta putem iesi doar cu o echipa minunata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s