We can do it !

La unul dintre primele cursuri de vanzari pe care le-am facut am aflat ca exista clientii externi – aia de la care luam banii – si clientii interni – colegii mei – de care aveam nevoie ca sa ma descurc in hatisul birocratic al companiei in asa fel incat sa am clienti externi fericiti. Atunci mi s-a parut ca face sens abordarea si la fel cred si acum. Am observat ca unii dintre colegi se descurcau de minune cu clientii interni. Aveau ceva in comun: o atitudine corecta – we can do it ! Nu exista nici o urma de ezitare sau blazare, indiferent cu cine aveau de „luptat”. Pur si simplu aveau niste obiective si isi concentrau energia pe indeplinirea lor.

Zilele trecute discutam cu cineva – care ocupa o pozitie de top management – si-mi spunea ca si-a facut un obicei in a incuraja pe fiecare sa vina cu idei noi si sa lupte pentru ele in interiorul companiei. De fapt le cere o atitudine: we can do it ! Calculul lui era simplu: daca apar 100 de idei noi, se concentreaza pe cele 20 bune, din care extrage 5 valoroase si implementeaza una care este geniala! In scurt timp s-a ajuns la o stare de spirit foarte sanatoasa in companie, astfel incat fiecare e foarte implicat in ce face si in permanent concentrat pe obiective. Fiecare a invatat sa argumenteze, sa adere la o idee (pentru ca ajunge sa creada in ea, nu pentru ca asa trebuie), sa identifice probleme, sa caute solutii, sa colaboreze, sa se bazeze pe colegi, sa ceara ajutor, sa invete, sa devina mai performant, sa fie responsabil. In plus, au aparut si idei nonconformiste sau care propuneau abordari complet noi. Azi, in aceasta companie, nu-i mai este nimanui frica de aceste idei. Ca sa ajunga pana aici a fost cale lunga si nu chiar usoara. A facut mult marketing direct chiar in interiorul companiei.

Daca ma uit in jur, parca nu mai vad aceasta atitudine. Parca fiecare cauta retete care sa ofere un rezultat sigur, chiar daca meschin.

Raman optimist, I can do it !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s