Competitia din proximitate

Nu de putine ori am vazut o preocupare, grija si chiar panica daca apare concurenta langa noi. Daca vrea cineva sa-si deschida o cofetarie devine mai increzator cand langa locatia aleasa nu e nici o cofetarie. Fiecare editura ar vrea un raft al ei in cadrul unei librarii. O florareasa urla la tine daca vrei sa pui o taraba langa a ei si sa vinzi si tu. Practic fiecare e atent sa nu aiba rivali in proximitate.

Io cred ca e o prostie.

Daca indeplinesti o singura conditie – sa ai un pret corect – ai numai de castigat daca se aseaza si concurenta langa tine. Un exemplu sunt strazile cu cafenele. Daca cineva vrea sa bea o cafea mai degraba vine acolo decat pe nu stiu ce strada unde e o singura cafenea si unde are sanse sa nu gaseasca masa. Daca cineva vrea sa-si ia o masina, mai repede se duce intr-o zona unde sunt mai multe showroom-uri decat undeva unde vede / pipaie o singura marca. Vrei pantofi ? Pai, te duci la un magazin care e singur pe tot bulevardul sau intr-un mall unde gasesti 6-7 magazine ? Exemplele pot curge asa fara sfarsit.

Cred ca in general antreprenorilor le este frica de concurenta in proximitate pentru ca nu au povesti de spus. Adica de ce cumpara cineva de la tine si nu de la competitorul tau ? Ai ceva deosebit de spus ? Ai o poveste care sa atraga si sa convinga ? Stii sa te diferentiezi ? Stii sa fi unic ? Esti remarcabil prin ceva anume ? Lipsa povestilor pune practic semnul „=” intre concurenti si atunci totul se reduce la o loterie, iar antreprenorii nu cred in biletul castigator la loto. Multinationalele si brandurile de succes nu se sperie de competitie, ci chiar isi doresc sa stea alaturi de competitori. Sunt mai rigurosi si au povestile la ei. De asta si sunt multinationale si branduri de succes.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s