Altfel decat pana acum

Bancile reprezinta o industrie care cheltuie bugete importante in advertising. Incercam sa-mi aduc aminte o campanie sau o reclama a unei banci. Imi tot venea in minte ING Bank. Atat. Cred ca e cam putin … Am facut acelasi exercitiu cu brandurile de bere (deh, e vara). Cam acelasi rezultat, adica tot doar o marca: Carlsberg.

Apoi mi-am adus aminte de discutii purtate cu diversi decidenti din departamentele de marketing ale unor companii care parca se temeau sa si asculte idei de proiecte de marketing direct, ca oricum nu se punea problema sa faca ceva. Toti fac acelasi lucru in industria lor. Procedeaza la fel, au aceeasi abordare si atitudine. Evident ca obtin aceleasi rezultate. Fara exceptie folosesc acelasi panaceu: piata romaneasca e atipica. Piata romaneasca nu e mai atipica decat altele, are anumite particularitati, nu este deplin matura. Totusi, se comporta firesc: nu raspunde la retete prafuite reluate pana la saturatie.

Nu-mi aduc aminte de cineva care sa fi reusit ceva remarcabil fiind conservator si facand ce fac si ceilalti. Cei care sunt leaderi au iesit din rand candva si chiar o mai fac si acum. Campaniile celor de ING Bank sunt vii si incearca sa provoace emotie. Toate celelalte sunt ca o dare de seama, seci si un pic rationale. Nici nu-si pun problema de ce am eu nevoie, au o tinta simpla: sa comunice ce au ei de spus. Marketingul direct i-ar ajuta pe toti acestia sa-si cunoasca clientii existenti si potentiali. Apoi ar putea testa comunicari si mecanisme diferite. Ar masura rezultatele si le-ar interpreta fara sa se mai pacaleasca si fara sa se justifice. Intr-un final ar putea veni cu mesaje relevante, la momentul potrivit, in fata persoanei potrivite. Adica si-ar fideliza clientii existenti si ar atrage clienti noi. Ar vinde! Parca asta isi doresc … cel putin declarativ.

Cei care incearca altfel decat pana acum zambesc mai des 😉

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s